Zuurkoolsap

Het moet in 1988 geweest zijn.
Een vriend van mij stelde voor om eens een sap-kuur te doen.
Zijn ouders hadden hem op dat spoor gezet, ze maakten zich zorgen over het eenzijdige menu van zoonlief dat voornamelijk uit shoarmabroodjes en bami schijven bestond, een zekere mate van ontgifting zou het lichaam goed kunnen gebruiken.

 
Omdat ook ik mij aangesproken voelde, besloot ik mee te doen.
De kuur begon met een fles zuurkoolsap.
Dat viel niet mee.
Ook de vele flessen wortelsap waren geen pretje.

Maar we hielden vol, we werkten het programma af en aan het eind van de week voelden we ons als herboren.

Ik moest aan deze gebeurtenis denken bij het lezen van het boek Daniël. In hoofdstuk 1 wordt beschreven dat hij en zijn vrienden toestemming krijgen om de koninklijke spijzen (met veel vlees en wijn) te laten staan en in plaats daarvan uitsluitend op water en groenten te leven. Dit gedurende 10 dagen. Wat bleek: de vier hadden een betere gezondheid dan hun Babylonische klasgenoten. Daniël 1, de verzen 15 t/m 17:

Aan het eind van de tien dagen zagen zij er gezonder en beter doorvoed uit dan alle jongemannen die de koninklijke spijzen voorgezet hadden gekregen. Dus diende de kamerheer hun geen koninklijke spijzen en wijn meer op, maar gaf hij hun alleen nog groente. En God schonk de vier jongemannen wijsheid, kennis en verstand van alle geschriften; bovendien was Daniël bij machte alle mogelijke visioenen en dromen uit te leggen.

Aanwijzingen voor gezond eten vinden we op veel meer plekken in de Bijbel. O.a. in Leviticus (met name hoofdstuk 11). Een paar jaar geleden las ik het boekje ‘De hemelse voedselbank’ van bioloog en melkveehouder Esther Noordermeer. Ze stelt de vraag: zijn de voedingswetten in de Bijbel achterhaald, of is het nog steeds belangrijk dat we er rekening mee houden?

Wie weet moet ik die sap-kuur nog eens herhalen.
En – waar het natuurlijk vooral op aan komt – daarna volhouden om gezond te leven!

Ds. Aart van der Maarl

Wil je meer weten over de Bijbelse voedingswetten? Stuur dan even een berichtje naar avandermaarl@hetnet.nl. Dan ontvang je ‘Zijn de Bijbelse voedselwetten achterhaald?’ Je vindt daar bijvoorbeeld de officiële lijst van toegestane vissen, opgesteld door rabbijnen van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.