TTSSJF

Begenadigd persoon.
Een talent van jongs af aan.

Dat wil zeggen: als kind deed hij al typetjes na, en, volgens zijn ouders, leraren en vrienden, niet onverdienstelijk. We kunnen ons daar – je hoeft maar een keer naar de ‘The Tonight Show starring Jimmy Fallon’ gekeken te hebben – iets bij voorstellen.

Begenadigd – zeggen wij – ook, in die zin, dat hij misdienaar was. En dat hij, zoals veel jonge jongens die het altaar mochten/mogen naderen in de heilige liturgie, de droom had om priester te worden.

Het zal altijd een vraag blijven: is Jimmy op zijn best als komediant, of zou hij meer tot zijn recht gekomen zijn als priester, als dienaar van de Heer?

Ikzelf word – laat ik het toegeven – vrij gemakkelijk beïnvloed.
Ik val voor zijn charme, zijn ‘wit’, zijn snelheid.
Wie kan een hekel aan hem hebben?
Volgens mij niemand.

En toch, hier schuilt ook ergens de zwakte van zijn programma.
Het laatste half jaar zijn er een hoop verschrikkelijke dingen gebeurd in de wereld.
Soms zit je te kijken naar TTSSJF en bekruipt je het gevoel: stipte hij maar even één van de problemen aan die nu spelen (MH17, onthoofdingen, ebola, Boko Haram, zelfmoordaanslagen). Maar nee, niets van dat alles.

Na alle gevatheid, vondsten & grappen laat Jimmy mij met een gevoel van leegheid achter. Leuk om de zoveelste acteur of actrice in het zonnetje gezet te hebben, maar waar blijft het statement dat ons uit onze slaap houdt, dat ons de straat op drijft, de barricaden op?!

Schoenmaker, blijf bij je leest.
Ik begrijp dat, Jimmy is er voor het vermaak, we hebben al zoveel zorgen.
Maar het zou mij niet verbazen als hij, ooit, opschuift naar een serieuzer programma. En dan ben ik benieuwd hoe hij dáár zijn talenten zal inzetten.

Het brengt me bij de uitspraak van Okke Jager.
Die heeft eens gezegd – en bedenk: hij was één van de meest optimistische predikanten van na WO II in Nederland -: humor is in de grond een ernstige zaak!

Ds. Aart van der Maarl