Op deze pagina vindt u recensies. Deze gaan over bijbelstudieboeken en boeken die inspireren tot het maken van bijbelstudies. Ze zijn geschreven door kringen, voor kringen. Neem gerust een kijkje tussen de recensies en vind het boekje dat bij uw kring past.

Elisa, geroepen door God

Deze recensie is geschreven door Jorieke

Tijdens mijn stage bij uitgeverij KokBoekencentrum kwam ik dit boekje tegen. Het bespreekt de bekende en minder bekende verhalen over Elisa. Van het moment dat hij nog als boer werkt en Elia hem roept, tot aan zijn dood: alle verhalen komen voorbij.

Hierbij legt De Jong de achtergrond uit van het verhaal en noemt hij leuke feitjes. Zo noemt hij de afscheidsbarbeque die Elisa geeft voor hij met Elia mee gaat. Ook legt hij bij het verhaal van de reiniging van het water in Jericho uit wat voor stad Jericho is en wat volgens de joodse ideeën de werking van zout is. Door beeldend te vertellen, komt het verhaal dichtbij.

Aan het einde van elk hoofdstuk staan een aantal vragen ter verdieping. Deze vragen zijn vooral reflecterend. Hoe denk jij erover? Wat herken je bij jezelf in het verhaal? Op deze manier maakt het boekje de verhalen persoonlijk.

Over het boek Elisa

Elisa van Piet L. de Jong is een bijbelstudieboek over de oudtestamentische profeet Elisa.

In tien bijbelstudies onderzoekt de auteur het leven van de profeet Elisa, van zijn roeping tot zijn laatste profetie. Elisa, de opvolger van Elia, profeteert in een onrustige tijd. Er woedt oorlog tussen de volken, maar ook tussen Jeruzalem en Samaria. Al die strijd leidt tot afschuwelijke taferelen, honger en armoede. Terwijl Elisa de elite aanspreekt op hun gedrag, helpt hij de mensen om hem heen en wijst hun de weg. Waar Elia iets heeft van Johannes de Doper, zien we in Elisa de contouren van Jezus.

Elisa | P.L. de Jong | KokBoekencentrum | ISBN: 9789043533317 | € 10,99

Het feest van de navolging

Deze recensie is geschreven door Jonathan
Tijdens mijn studententijd heb ik op de studentenvereniging meerdere kringjaren mogen hebben. Met wisselende samenstellingen en met met wisselende methodes en boeken die we hebben behandeld. Zo hebben we ook als kring stil gestaan bij het boek: Het feest van de navolging.
Het boek bestaat uit 13 hoofdstukken en we hadden toen elke kringavond 1 hoofdstuk als thema gepakt. In elk hoofdstuk wordt een “oefening” beschreven die christenen door de jaren vorm hebben gegeven, van meditatie/gebed/Vasten/studie  die meer op de persoon zijn  gericht, als eerste blok. Het tweede blok “oefeningen” eenvoud/stilte/de minste zijn/dienst meer naar buiten gericht. Het derde blok de biecht/aanbidding/geestelijke begeleiding  en feestelijke viering als gemeenschappelijke oefeningen.
Het boek biedt teksten die in de week gelezen kan worden, en begeleidende vragen die het gesprek kunnen ondersteunen.
Van deze kring kan ik me herinneren hoe we een keer als kring in stilte hebben doorgebracht aan een vijver, het leren van een bijbeltekst uit mijn hoofd door er een liedje van te maken en het concreet voeten wassen van elkaars voeten. Deze verwerkingsvormen hebben wij als studenten toen toegevoegd maar zijn me daardoor wel bijgebleven.
Over het boek Het feest van de navolging

Wie verlangt naar diepgang merkt dat hij het met eens per week naar de kerk gaan en af en toe een goed boek lezen niet redt. Om te groeien in geloof kent de kerk al eeuwenlang geestelijke oefeningen: gebed, meditatie, vasten, stilte, biecht, eenvoudige levensstijl, dienen, studie, geestelijke begeleiding en feestelijke viering. Deze oefeningen – en andere – scheppen kansen voor groei. Foster zet deze eeuwenoude oefeningen neer in vormen die inpasbaar zijn voor mensen van vandaag.
Bekroond met de Schrijver van het jaar Award.

Het feest van de navolging | Richard Foster Eklesia | ISBN: 9789075569025 | € 17,90

Zeven lessen met hoopgevende inzichten

Dit is een recensie van kring Wasdom, geschreven door Gerda

De schrijver loodst je in 7 lessen met hoopgevende inzichten langs het bijzondere verhaal van David & Goliath. Hij gebruikt praktische, herkenbare voorbeelden met een knipoog naar het hier en nu van je geloofsleven, ook in de gemeente. Echt van deze tijd en toepasbaar in de gemeente, maar ook in je persoonlijke geloof. Die 7 inzichten/inkijkjes/lessen zijn in een bijbelstudie met elkaar te bespreken.

Het vergt wel wat leeswerk want het zijn flinke hoofdstukken, maar het voordeel is dat het makkelijk weg leest.

Winnen voor de koning Martin KoornstraOver het boek Winnen voor de koning

Heb je het weleens moeilijk? Loop je soms tegen reusachtige problemen aan? Dan is dit boek voor jou.
Winnen voor de Koning bevat zeven koninklijke lessen die je uit de beroemde veldslag tussen David en Goliath kunt trekken. Je kunt je reuzen namelijk verslaan! Ik geloof dat je door dit boek sterker wordt in de strijd en beter zicht krijgt op de wijze waarop God door jou heen zijn Koninkrijk wil bouwen. God zet jou in, om met Hem en voor Hem vijanden te verslaan. Dat is het bredere perspectief, want het is de strijd van de Heer.
Jij mag ‘Winnen voor de Koning’!

Winnen voor de koning | Martin Koornstra | ISBN: 9789082010619 | € 15,00